Ronnefeldt

Zelené čaje

art theme 05Bez použití fermentace vytvoří čajové lístky zelený čaj. Aby nedošlo k fermentaci, musíme pomocí vysoké teploty inaktivovat enzymy z čajových lístků. Existují dva následující způsoby, jak zabránit vzniku fermentace.

Japonský způsob

Japonským způsobem vyrobený zelený čaj se přibližně na 2 minuty vystavuje ve speciálních bubnech horké páře o teplotě kolem 100 °C, a tak se napařuje. Chuť čaje je pak čerstvá, středně natrpklá, sytá a nálev má jasně zelenou barvu.

Čínský způsob

Při přípravě zeleného čaje čínským způsobem se používá pražení na pánvi, které probíhá přibližně 30 sekund při teplotě až 280 °C. Čínský zelený čaj pražením na pánvi získává tmavší barvu než japonský. Pro tento druh je typická aromatická, jemně natrpklá chuť a zlatavá barva nálevu.